Kurban-bajram je blagdan prinošenja žrtve, najveći islamski praznik. Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Na ručak se pozivaju pozvani svi – bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.
Svi članovi porodice se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak. Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji.
Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mi vam predstavljamo najčešća:
BEGOVA ČORBA – Ova mješavina povrća i mesa, napoznatija je čorba koja se priprema u bajramskim danima. Obično se priprema sa telećim ili pilećim mesom.
BOSANSKI LONAC – Glavni sastojci bosanskog lonca su kuhani kupus, paprika i teleće meso.
HADŽIJSKI ĆEVAP – Hadžijski ćevap je još jedna mješavina teletine sa povrćem. Za ovo jelo je specifično to što se pravi zamotano u papir.
MUSAKA – Nadaleko poznato jelo s mljevenim mesom. Musaka se može praviti na razne načine, a najpoznatije su sa krompirom i tikvicama.
SARME – Još jedno dobro poznato jelo koje se pravi od slatkog ili kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže.
MESO – Najčešće je to pečena janjetina ili pečeno kurbansko meso.
PITE – Nije pravi Bajram ako se na trpezi ne nađu neke od pita poput bureka sirnice i zeljanice.
Osim slanih, Bajramska trpeza je bogata i slatkim jelima – kolačima. Ovo su najpoznatiji:
BAKLAVA – Baklava je slatka pita, a osnovni sastojci su kore – domaće ili kupovne i orasi i po želji suho grožđe, bademi, pistacije…
TUFAHIJE – Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka filovanih kremom koji se pravi od oraha ili badema, šećera i šlaga.
TULUMBE – Tulumbe su kolač koji se pravi od jaja, vode, ulja, šećera i brašna. Rađene su posebnim šablonom koji ima daje zvjezdast oblik.
HURMAŠICE – Još jedan jednostavni, a veoma ukusni kolač od jaja, brašna, margarina, ulja i vode.
KADAIF – Kolač koji se pravi od posebnih rezanaca, šećera i vode i dodataka po želji, npr. orasi ili pistaći