Bosanski lonac za iftar

po Vasa kuharica

Sastojci: 60 dkg svježeg mesa (pola teletine, pola junetine), 2 mrkve, 2 korijena peršuna, pola glavice bijelog kupusa, 2 do 3 zelene paprike, 8 manjih krompira, 2 do 3 glavice crvenog luka, 5 do 6 čehna bijelog luka, 2 ljute paprike, 10 zrna bibera, malo sirćeta, 2 do 3 paradajza, 10 dkg bamije, malo crvene paprike, so.

Priprema:

  1. Meso se opere, izreže na veće komade. Sve povrće se opere i očisti. Mrkva i peršun se izrežu na kolutiće, kupus na komade, paradajz, paprika i oguljeni krompir na veće komade ili deblje kriške. Crveni luk se izreže na četvoro, a bijeli luk se samo oguli. Meso i povrće se poslažu u lonac od 4 do 5 litara (najbolje je glineni lonac) te se zalije hladnom vodom.
  2. Dodato je i malo graška dva i tri mala pepernoncina za bolji okus.

Lonac ne smije biti napunjen do vrha, a voda se nalije samo do polovine lonca. Zatim se doda biver, so, sirće, crvena paprika.

  1. Lonac se dobro prekrije masnim papirom (pergament papirom) i čvrsto zaveže. Papir se izbuši iglom na nekoliko mjesta i lonac se stavi na laganu vatru te se kuha (krčka) 3 do 4 sata.

Preporučujemo