Priprema:
- Meso se opere, izreže na veće komade. Sve povrće se opere i očisti. Mrkva i peršun se izrežu na kolutiće, kupus na komade, paradajz, paprika i oguljeni krompir na veće komade ili deblje kriške. Crveni luk se izreže na četvoro, a bijeli luk se samo oguli. Meso i povrće se poslažu u lonac od 4 do 5 litara (najbolje je glineni lonac) te se zalije hladnom vodom.
- Dodato je i malo graška dva i tri mala pepernoncina za bolji okus.
Lonac ne smije biti napunjen do vrha, a voda se nalije samo do polovine lonca. Zatim se doda biver, so, sirće, crvena paprika.
- Lonac se dobro prekrije masnim papirom (pergament papirom) i čvrsto zaveže. Papir se izbuši iglom na nekoliko mjesta i lonac se stavi na laganu vatru te se kuha (krčka) 3 do 4 sata.