Dileme: Kada treba soliti hranu prije ili poslije kuhanja

po Vasa kuharica

Kuhanje može predstavljati pravu nauku, posebno onima koji ne znaju baratati začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi, pa je zato važan individualan pristup tokom začinjavanja.

Neke namirnice potrebno je soliti prije jela, a neke tek kada su kuhane, ovisno o tome kakvo jelo želite postići te kako bi bilo ukusnije

 Ispravan način

So, odnosno natrijev hlorid, osnovna je komponenta svakog jela. Ublažava sastojke, poboljšava okus, reducira vrijeme kuhanja… Ali, treba znati u kojem je trenutku kuhanja dodati.

Postoje nesuglasice o tome kada se so dodaje prilikom kuhanja graha. Tradicionalna vjerovanja kažu da dodavanjem soli na početku kuhanja usporavamo termički proces pa grah, osim što mu duže treba da se skuha, može ispasti tvrd.

Ako pitate nekog kuhara kada treba soliti grah, reći će vam da su ih učili so dodavati tek na kraju, kada grah u vodi omekša. Ovaj je način ispravan, pa grah solite tek kada vidite da je gotov.

Kada je u pitanju tjestenina, so je uvijek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški škrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vrijeme kuhanja u slanoj vodi tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji okus.

Ako pokušate tjesteninu naknadno posoliti, primijetit ćete da neće imati jednako dobar okus. U lonac s vodom dodajte otprilike kašiku soli, jer će tjestenina od toga upiti malu količinu, a kao rezultat dobit ćete ukusnu tjesteninu.

Ljepljiva smjesa

I rižu solimo na početku kuhanja, kako bi apsorbirala slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što je za rižu potrebna manja količina soli. Ali, postoji još jedan razlog.

Riža tokom kuhanja postaje ljepljiva smjesa. Ako so dodamo nakon što je već kuhana, kristali soli će se neravnomjerno zalijepiti za nju pa će svaki zalogaj imati drugačiji okus.

Preporučujemo