Sastojci:

 

1 kg tikvica,

4 paradajza,

3 vezice mladog luka,

2 čehna bijelog luka,

peršun,

4 kašike brašna,

2 šoljice ulja,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Luk sitno isjeckajte i izdinstajte na jednoj šoljici ulja. Dva paradajza ogulite i isijecite na kockice, peršunov list isjeckajte pa prodinstajte, a zatim sve sipajte u vatrostalnu posudu. Tikvice očistite, isijecite na kolutove, posolite i uvaljajte u brašno pa ih poredajte preko dinstanog paradajza.

 

  1. Na ostatku ulja propržite sitno isječen bijeli luk, dodajte dvije kašike brašna i propržite. Dolijte šolju vode, malo soli, preostali isjeckan paradajz i kuhajte sve zajedno da se zgusne. Prelijte preko tikvica i pecite u rerni na slabijoj temperaturi. Pred kraj pečenja pospite sjeckanim peršunom.