Sastojci:

 

500 g svježih šampinjona,

150 g mariniranih gljiva,

2 glavice crvenog luka,

2 čehna bijelog luka,

1 veća paprika babura,

1 veći paradajz,

130 g riže,

2 kašike maslaca,

1 kašika sjeckanog peršuna,

1 kašičica mljevene paprike,

suhi začin, so, biber, ulje.

 

Priprema:

 

  1. Šampinjone operite i isijecite na četvrtine. Papriku i paradajz očistite i isijecite na kockice, a crveni i bijeli luk isjeckajte što sitnije. Rižu napola obarite u slanoj vodi pa je ocijedite od suvišne tečnosti i isperite hladnom vodom da se ne bi lijepila.

 

  1. Na malo ulja propržite crveni i bijeli luk, dodajte papriku, šampinjone i kratko propržite. Podajte rižu i paradajz pa dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Kad riža omekša, dodajte mljevenu papriku, sjeckani peršun i začine po ukusu. Na kraju dodajte maslac i polako promiješajte.