Sastojci: 6 komada tikvice zelene, 500 g mljevene junetine, 2 komada crvenog luka, pola šoljice kuhane riže, 4 kašike ulja, so, svježe mljeveni biber, 3 kašike lista peršuna, 2 komada rajčica, 1 šoljica pelati, 1 1/5 šoljica vode.
Priprema:
- Tikvice oprati, odrezati kapicu, meso tikvice izdubiti, pažljivo da se ne ošteti dno. Blanširati tikvice u slanoj vodi.
- U posudi izmiješati sastojke nadjeva meso izdubljenih tikvica, luk, peršun, kuhanu rižu, mljevenu junetinu, so, biber, rajčicu.
- U posudi srednje dublje na dno posložiti tikvice koje ste napunili s pripremljenim nadjevom.
- Pola šoljice tople vode i jednu šoljicu izrađenih pelata staviti na dno posude. Kuhati do 1 sat. Ukoliko nije gotovo produžiti kuhanje u pećnici 10 minuta.