Sastojci: 4 glavice luka, 1 kašika maslaca, 3 kašika tamnog šećera, 4 čehna bijelog luka, 2 kašike sirćeta od crvenog vina, 3/4 kašike soli, 1/2 kašike crnog mljevenog bibera.
Priprema:
1. Prvi korak je narezati smeđi luk na perča debljine oko pola centimetra. Zatim tavu stavite na laganu vatru i dodajte maslac dok se ne otopi.
2. Na maslac dodajte šećer i njega otopite u maslacu.
3. Nakon otprilike minutu dodajte luk i bijeli luk te ih pirjajte na laganoj vatri, poklopljene oko 30 minuta. Tokom pirjanja povremeno promiješajte povrće.
4. Nakon 30 minuta dodajte sirće te nastavite pirjati dok smjesa ne dobije duboku boju karamele oko 10 minuta.
5. Na kraju posolite i pobiberite te štapnim mikserom izmiksajte smjesu.
6. Gotovom marmeladom napunite staklenku koja se čuva u frižideru.