Empanade s piletinom

po Vasa kuharica

Sastojci:

680 g brašna,

230 g maslaca,

180 ml ledene vode,

30 ml sirćeta,

2 jaja,

so.

Za nadjev:

600 g filea pilećeg zabatka,

100 g crvenog luka,

2 čehna bijelog luka,

1 g curyja u prahu,

20 g svježe ribanog đumbira,

so,

40 ml maslinovog ulja,

100 g krompira,

50 g maslaca.

Priprema:

1. U zdjelu stavite brašno, so i listiće maslaca. Mijesite da dobijete mrvičasto tijesto, dodajte vodu pomiješanu sa sirćetom i jaja. Mijesite da dobijete glatko, tvrdo tijesto, podijelite na dva dijela. Zamotajte u prozirnu foliju, odložite u frižider na najmanje dva sata.

2. File zabatka narežite na trakice, posolite, propržite na ulju, dodajte sitno sjeckani luk, popržite, dodajte sjeckani bijeli luk, začinite đumbirom i curyjem.

3. Skuhajte kocke krompira u slanoj vodi, ocijedite, zgnječite uz dodatak maslaca. Spojite meso i krompir, po potrebi još začinite, promiješajte.

4. Tijesto tanko razvaljajte, izrežite krugove promjera oko 6 cm, u sredinu stavite kašičicu nadjeva, preklopite, spojite rubove, stavite u pleh na masni papir i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

 

Preporučujemo