Recepti kuma talijanske gastronomije Antonija Carluccija i dalje žive u njegovim kuharicama i bilježnicama kuharica i kuhara, a jedan od omiljenih zasigurno je onaj za savršeno flafaste njoke. Trik je u krompirima koji se ne kuhaju, nego peku u pećnici pa gnječe i miješaju s brašnom i jajetom.
Sastojci: 800 g brašnastih krompira, 200 g brašna, 1 srednje veliko jaje, so i biber.
Priprema:
1. Krompire probodite na nekoliko mjesta nožem pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko jedan sat ili dok ne omekšaju.
2. Ogulite ga pa zgnječite u pire i pomiješajte s brašnom i jajetom. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Oblikujte “kobasicu” promjera 2 cm i režite komade veličine 2 cm. Jedan po jedan lagano pritisnite o zupce vilice i stavljajte na pobrašnjen ubrus.
3. Zakuhajte vodu u velikom loncu pa posolite. Ubacite njoke i izvadite ih nakon što isplivaju na površinu.