Glavno jelo: Sarma

po Vasa kuharica

Sastojci:

glavica kiselog kupusa ili svježeg,

glavica crnog luka,

2 mrkve, ulje,

500 g faširanog mesa,

so,

biber,

1 šoljica riže,

100 g suhog mesa,

jaje,

crvena paprika,

suha rebra,

lovorov list.

Priprema:

1. Uzmite jednu veću glavicu kupusa pa pažljivo odvojite ljepše i
veće listove. Slažite jedan na drugi u tanjir i sa svakog skinite korijen.

2. Na ulju propržite sitno isjeckan crni luk i rendanu mrkvu. Dodajte faširano meso, posolite, pobiberite pa nastavite sa prženjem. Zatim dodajte rižu i sitno sjeckano suho meso. Propržite još malo, sklonite sa vatre, ostavite da se malo ohladi pa dodajte umućeno jaje. Ovim filom punite listove kupusa i uvijajte manje sarmice.

3. Na dno posude, u kojoj će da se kuhaju, stavite nekoliko listova kupusa pa na njih redajte sarme. Svaki red zalijte sa malo zaprške od ulja i paprike i između svakog reda stavljajte suho meso i rebra.

4. Dodajte nekoliko listova lovora. Nalijte vodom, stavite na zagrijanu ploču pa kuhajte polako na tihoj vatri.

Preporučujemo