Sastojci:
7,5 dl jogurta,
1,25 dl mlijeka,
sok od 1 limuna,
2 kašičice maslinovog ulja,
so,
biber,
200 g malih krastavaca,
2 čehna bijelog luka,
50 g nasjeckanih oraha,
150 g feta sira,
svežnjić majčine dušice,
1 limun.
Priprema:
1. Pomiješajte jogurt, mlijeko, limunov sok i kašičicu maslinovog ulja. Dobro umutite. Posolite i pobiberite. Ogulite krastavce, nasjeckajte ih na kockice i dodajte u supu.
2. Bijeli luk nasjeckajte i kratko prodinstajte na kašičici maslinovog ulja. Odvojeno popržite nasjeckane orahe (bez dodavanja masnoće). Sir nerežite na kockice, a majčinu dušicu što sitnije.
3. Pripremljenu hladnu supu ulijte u 4 tanjira i pospite dinstanim bijelim lukom, feta sirom i nasjeckanim poprženim orasima. Limun operite vrućom vodom i narežite na kriške pa njima i majčinom dušicom ukrasite supu.