Hladna supa od krastavaca s feta sirom

po Vasa kuharica

Sastojci:

7,5 dl jogurta,

1,25 dl mlijeka,

sok od 1 limuna,

2 kašičice maslinovog ulja,

so,

biber,

200 g malih krastavaca,

2 čehna bijelog luka,

50 g nasjeckanih oraha,

150 g feta sira,

svežnjić majčine dušice,

1 limun.

Priprema:

1. Pomiješajte jogurt, mlijeko, limunov sok i kašičicu maslinovog ulja. Dobro umutite. Posolite i pobiberite. Ogulite krastavce, nasjeckajte ih na kockice i dodajte u supu.

2. Bijeli luk nasjeckajte i kratko prodinstajte na kašičici maslinovog ulja. Odvojeno popržite nasjeckane orahe (bez dodavanja masnoće). Sir nerežite na kockice, a majčinu dušicu što sitnije.

3. Pripremljenu hladnu supu ulijte u 4 tanjira i pospite dinstanim bijelim lukom, feta sirom i nasjeckanim poprženim orasima. Limun operite vrućom vodom i narežite na kriške pa njima i majčinom dušicom ukrasite supu.

Preporučujemo