Idealan obrok: Patlidžan s vrhnjem

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 veća patlidžana,

krupna morska so,

2 glavice luka,

1–2 kašike mljevene paprike,

2 kašičice sušenog origana ili 1 kašika nasjeckanih svježih listića origana,

biber,

maslinovo ulje,

400 ml vrhnja za kuhanje.

Priprema:

1. Oprane patlidžane narežite na polukrugove debljine 1 cm, posolite i ostavite 15 minuta da puste tekućinu. Zatim ih operite i osušite pa u zdjeli promiješajte s lukom narezanim na tanke ploške, mljevenom paprikom, origanom, biberom i soli.

2. Posudu za pečenje premažite uljem i napunite smjesom. Prelijte vrhnjem i pecite na 180 °C otprilike 30 minuta. Ako smjesa prebrzo dobija boju, posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom.

Preporučujemo