Sastojci:
350 g mrkve,
1,3 l vode,
2 kocke od povrća,
pola kašičice soli,
100 g kremastog sira,
30 ml ulja,
120 g luka,
250 g riže,
40 g naribanog sira,
1 kašika nasjeckanog timijana.
Priprema:
1. Mrkvu očistite, narežite na kockice i stavite u 1,3 l provrele vode, dodajte kocke od povrća, so, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 20 minuta. Kuhanu mrkvu procijedite, a tekućinu sačuvajte. Mrkvu propasirajte, pomiješajte s kremastim sirom i ostavite sa strane.
2. Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, pržite još 1 – 2 minute lagano miješajući, pa podlijte sa četvrtinom tekućine u kojoj se kuhala mrkva. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Isti postupak ponovite još dva puta.
3. Dodajte propasiranu mrkvu sa sirom te ostatak tekućine. Sve dobro promiješajte i kuhajte još 4 – 5 minuta pa maknite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 3 – 4 minute.
Poslužite posuto naribanim sirom i nasjeckanim timijanom.