Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće

po Vasa kuharica 16/05/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Gotovo svo povrće koje se može nabaviti odlično je za punjenje. Pune se tikvice, paradajz, patlidžani, paprike… Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i sitno nasjeckanog luka. No ukusne nadjeve možete pripremiti i od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruza, krompira i leće.

Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom tu se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne. Umjesto riže možete upotrijebiti i bulgur pšenicu, kus-kus, kvinoju ili ječmenu kašu.

Punjeni luk također dolazi iz Turske, a kod na se naziva sogan dolma. Prije punjenja luk možete omekšati kuhanjem, a prije svega treba ga dobro i pažljivo izdubiti.

Puniti se može i sirovo povrće. Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u rerni jer bi se moglo raspasti. Unutrašnji dio sa sjemenkama izdubite kašikom – ako su sjemenke tvrde, bacite, a ako je unutrašnjost mekana, možete je kratko prodinstati te ubaciti u nadjev ili upotrijebiti u juhama, gulašima, rižotima i drugim jelima.

Bez obzira na to kakav nadjev odaberete za povrće, nećete pogriješiti ako ga prije pečenja pospete naribanim sirom.

Osim svježeg sezonskog povrća možete nadijevati i ukiseljeno povrće – kisele paprike, lučice, gljive… Masline i manje ukiseljeno povrće nadjenite krem-sirom i aromatičnim začinskim biljem. Takvi mali zalogaji mogu poslužiti kao predjelo na zabavama. Kako biste ih što lakše napunili, poslužite se slastičarskom vrećicom.

povrćeRučak

Preporučujemo

Tacosi s piletinom, limetom i korijanderom

04/07/2022

Light tjestenina

04/07/2022

Piletina u umaku od limuna

03/07/2022

Mesne okruglice na bambusovom štapiću

01/07/2022

Brusketi s feta-sirom

30/06/2022

Ljetni ragu

30/06/2022

Losos u marinadi

29/06/2022

Musaka na grčki način

28/06/2022

Grilovan patlidžan

27/06/2022

Italijanske školjke

27/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh