Sastojci za tijesto: 700 g glatkog brašna, na vrhu kašičice soli, 400 ml vode. Za nadjev: 400 g mljevene teletine, 150 g crvenog luka, 40 g maslaca, kašičica začina, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera. Za kore: 125 g rastopljenog maslaca.
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, so i vodu pa mikserom dobro sjedinite da dobijete mekano tijesto. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Za to vrijeme u tavi rastopite maslac, pa dodajte sitno isjeckan crveni luk. Dinstajte dok ne postane staklast, a potom dodajte meso, začin, so i biber i ostavite da se dinsta dok voda koju je meso ispustilo ne ispari. Smjesu sklonite sa strane i ostavite da se ohladi.
- Testo izvadite iz posude, oklagijom razvaljajte, podijelite na 8 jednakih loptica i svaku premažite rastopljenim maslacem i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Potom svaku lopticu malo rastegnite oklagijom, a onda je rukama razvucite tako da dobijete sirovu koru, prečnika otprilike 50 puta 70 cm.
- Prvu razvučenu koru namažite rastopljenim maslacem, pa na nju stavite drugu i namažite. Postupak ponavljajte do poslednje kore, a onda naslagane kore podelite nožem na 15 jednakih kvadrata. Na svaki kvadrat ravnomjerno rasporedite ohlađeni mesni nadjev, pa punjene kvadratiće presavijte tako da spojite dijagonalne ivice.
- Spojenu stranu stavite na maslacem premazanu tepsiju, a kada sve kvadratiće poredate, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u rernu na 230 stepeni da se peku 35 do 40 minuta. Mantije su gotove kada upiju maslac koji se tokom pečenja razliva.
- Služite ih tople uz jogurt ili kiselu pavlaku.