Sastojci:
700 g mljevenog mesa,
2 glavice luka,
100 g riže,
3 paprike,
2 tikvice,
nekoliko listova japraka,
3 paradajza,
mljevena paprika,
suhi začin,
so,
biber,
ulje,
1 juneća kocka za supu.
Priprema:
1. Papriku i tikvice očistiti i izdubiti. Paradajzu odsjeći vrh i izdubiti ga, a unutrašnjost ostaviti sa strane.
2. Listove japraka oprati i odsjeći petiljke i zadebljanja na početku listova. Luk očistiti. Staviti vodu da prokuha pa potopiti listove japraka i kuhati 2 – 3 minute, ocijediti i provući kroz hladnu vodu.
3. Mesu dodati isjeckan crni luk, začine, rižu, biber i sve sjediniti. Ovom smjesom puniti papriku, tikvice, paradajz i slagati u tepsiju.
4. U listove japraka stavljati meso i zavijati kao sarmice. Luk prokuhati kao japrak nekoliko minuta pa provući kroz hladnu vodu i istisnuti sredinu, pa i njega filovati.
5. Uključiti rernu na 200 stepeni. Zagrijati ulje pa propržiti crvenu papriku, skloniti s vatre i zaliti paradajzom koji je ostao od dubljenja.
6. Rastopiti kocku za supu u 700 ml vode i dodati papriku i paradajz ili dodati samo vodu i suhi začin. Zaliti svo povrće i staviti da se peče oko dva sata uz povremeno okretanje paprike, tikvica i sarmi.