Janjeći kotleti u bešamel sosu

po Vasa kuharica

Sastojci:

Janjeći kotelti (količina po želji i potrebi),

200 g šampinjona,

50 g putera,

ulje,

so,

biber,

brašno,

0,5 l mlijeka.

Priprema:

1. Šampinjone očistiti, isjeći na kockice, staviti u šerpicu te dodati vodu i prodinstati.

2. U drugoj šerpici napraviti bešamel sos. Od pola litra mlijeka odvaditi šolju i u njega dodati kašiku brašna i malo muškatnog oraha. Ostatak mlijeka staviti u šerpicu na 50 g putera, zagrijavati do tačke ključanja te lagano dodavati mlijeko iz čaše uz stalno miješanje. Miješati dok se sos ne zgusne. Pobiberiti i posoliti po želji.

3. Bešamel potom pomiješati sa šampinjonima i prokuhati zajedno još nekoliko minuta. Janjeće kotlete oprati, posoliti i propržiti ih na vrelom puteru sa svih strana dok ne porume. Kotlete poredati u vatrostalnu posudu, preliti spremljenim bešamelom i zapržiti u rerni oko 20 minuta.

Preporučujemo