Sastojci:
1,5 kg janjetine,
1 crni luk,
2 čehna bijelog luka,
2 kašičice soli,
malo bibera,
malo cimeta,
1 kašičica đumbira u prahu,
1 kašičica kima,
pola kašičice šafrana,
1 kašika slatke paprike,
peršun.
1 dl vode,
3 kašike ulja,
400 g riže.
Sos:
50 g suhih smokava,
50 g suhih šljiva,
100 g suhog grožđa,
50 g suhih kajsija,
0,5 dl soka od narandže,
1 kašika meda.
Priprema:
1. Janjetinu isijecite na komade, pospite je začinima: soli, biberom, slatkom paprikom, kimom, šafranom, cimetom i đumbirom. Pospite je sa 3 kašike ulja i sve dobro rukom promiješajte, utrljavajući ravnomjerno začine u meso.
2. Crni luk očistite i sitno isijecite, bijeli luk samo ogulite. Uzmite ako imate zemljanu posudu, ako nemate onda dublju šerpu sa poklopcem. Naspite polovinu isjecenog crnog luka, preko složite začinjeno janjeće meso, pa sve pospite preostalim lukom. Naspite decilitar vode, ubacite dva čehna bijelog luka i sitno isječen peršunov list. Dobro poklopite i krčkajte na umjerenoj vatri najmanje dva sata, a što duže kuhate to je jelo ljepše.
3. Da napravite sos, u manju šerpicu stavite 50 g suhih kajsija, 50 g smokava (ako su velike izrežite ih), 50 g šljiva i 100 g grožđa. Sve prelite sokom od jedne narandže, dodajte kašiku meda, promiješajte i kratko zagrijte. Izgasite ringlu i stavite da voće polako upije tečnost dok se meso krčka.
4. Obarite rižu. Na veliki oval stavite rižu, preko složite sočno meso i pospite sosom od suhog voća.