Sastojci:
3 krompira,
3 cvekle,
1 zelena jabuka,
manja glavica luka,
šaka suncokretovih sjemenki,
2 dl vrhnja,
kašičica mljevene crvene paprike,
maslinovo ulje,
so i biber.
Priprema:
- Krompir i svježu cveklu oguliti i narezati na tanke kriške. Jabuci izdubiti sredinu i narezati je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premazati maslacem. Složiti u posudu naizmjenično kriščice krompira, cvekle, jabuke i luka tako da se djelimično preklapaju dok ih ne potrošite.
- Pomiješati vrhnje za kuhanje, so, svježe mljeveni crni biber i crvenu papriku, pa smjesom preliti složene kriščice povrća. Po vrhu jelo posuti sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popekli na suhoj tavi.
- Složenac od povrća peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok povrće ne omekša, a po vrhu postane zlatno-smeđe.
- Poslužiti kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.