Juha od peršunovog korijena

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g peršinovog korijena,

1 luk,

800 ml povrtnog temeljca,

čaša bijelog vina,

1 kašika creme fraîche,

malo slatkog vrhnja prema ukusu,

50 g hladnog maslaca,

limunov sok,

svježi timjan,

so,

svježe mljeveni biber,

2 kašike badema narezanih na listiće.

Priprema:

1. Oguliti peršun i luk i narezati na veće komade. Ugrijati ulje, dodati luk i peršun i timjan i sve lagano popržiti.
2. Ugasiti vinom i ostaviti neka još malo kuha i ishlapi. Dodati temeljac i kuhati dok peršun ne omekša. Dodati malo slatkog vrhnja i kuhati još 5 minuta.
3. Sve dobro usitniti štapnim mikserom pa dodati so, biber i limunov sok prema ukusu.
4. Na kraju dodati maslac i cr?me fraîche i dalje miksati kako bi se stvorila pjenica.
5. Uliti u zdjelice i posuti lagano poprženim listićima badema, dodati bosiljak i poslužiti.

 

Preporučujemo