Kad zamiriše mamin ručak: Carsko pile

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 pile,

250 g teleće šnicle,

200 g suhog mesa,

500 g pileće džigerice i srca,

300 g šampinjona,

maslac,

ulje,

150 g suhog mesa,

3 kuhana jaja,

250 g riže,

2 čehna bijelog luka,

kašika senfa,

biber,

žalfija,

ulje,

so,

biber.

Priprema:

1. Piletu odstraniti kožu, posoliti ga i pobiberiti izvana i iznutra. Teleće i suho meso isjeckati na kocke i pržiti u tavi na zagrijanoj mješavini ulja i maslaca. Dodati isjeckane šampinjone i posoliti, a kada tečnost ispari, sipati malo vode i dinstati. Kad sve omekša, sjediniti s kuhanom rižom.
2. Pileću džigericu i srca isjeckati na komadiće i pržiti u drugoj tavi na ulju. Posoliti, pobiberiti, dodati žalfiju i sjeckani bijeli luk. Prženoj džigerici dodati senf i sjeckana kuhana jaja te obje smjese sjediniti.
3. Unutrašnjost pileta premazati maslacem i napuniti filom. Otvor pričvrstiti koncem, a pile obložiti listovima suhog mesa.
4. Pile staviti u pleh, poprskati uljem i preliti s 200 ml vode. Peći sat na 230 stepeni. Poslužiti s povrćem po želji.

Preporučujemo