Sastojci: 350 g mljevenog junećeg mesa, 6 krompira, jaje, 200 g brašna, luk, 500 g zelja, kim, biber, so, kašika sjeckanog peršuna, 1/2 kašičice mljevene crvene paprike.
Priprema:
1. Stavite pirjati zelje sa polovicom sitno sjeckanog luka. Zalijte s malo vode i začinite biberom i kimom.
2. Drugu polovicu luka propirjajte na ulju i dodajte mljeveno meso. Dodajte crvenu papriku, peršun, so i biber. Promiješajte i maknite s vatre.
3. Ogulite i skuhajte krompir, pa ga ohlađenog propasirajte. Dodajte brašno, jaje, malo ulja i prstohvat soli.
4. Radnu površinu dobro posipajte brašnom te umijesite tijesto za knedle. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite kašiku mesnog nadjeva.
5. Zamotajte tijesto, oblikujte u knedle i ostavite na pobrašnjenoj površini.
6. Stavite kuhati knedle u veću količinu zavrele posoljene vode. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih.