Kod Korejaca se veliki dio njihove kulture bazira na druženju, bilo ono s nadređenima, kolegama, prijateljima ili porodici. U tim druženjima, koja često potraju do sitnih noćnih sati, najviše se uživa upravo u popularnom korejskom roštilju, gdje se veliki naglasak stavlja na ravnotežu namirnica i okusa.
Korejski roštilj odlikuje slasno meso narezano na tanke šnite koje se tope u ustima, a iako se na prvu čini kao da obiluje mesom, prilozi zvani banchans, među kojima se nalazi i neizostavni kimchi, uspostavljaju balans.
Na ravnotežu se pazi i kod kombinacije namirnica, pa se uvijek gleda da se s hladnim namirnicama spajaju one tople.
Sastojci (za dvije osobe): 400 g junećeg ramsteka, 3 mlada luka, 2 čehna bijelog luka, 1 kašika sitno ribanog đumbira, 1/3 kašičice bibera, 2 kašike sezamovog ulja, 4 kašike sojina umaka, 1 kašika rižina vina – mirin, 1 kašika smeđeg šećera, pola šoljice sitno ribane azijske kruške Nashi ili sočne jabuke, sezamove sjemenke za posipanje.
Priprema:
1. Pripremite marinadu.
2. Na tanke kolutiće narežite mladi luk, protisnite bijeli luk, sitno naribajte đumbir i jabuku ili krušku pa im dodajte smeđi šećer, biber, sojin umak, sezamovo ulje i rižino vino.
3. Narežite ramstek na šnitice debljine 2 do 3 milimetra. Kako biste to učinili uspješnije, zamrznite komad mesa na sat-dva i potom poluzaleđeni komad režite na šnitice pa ih ostavite da se mariniraju oko dva sata ili preko noći.
4. Dobro zagrijte roštilj, namažite ga sezamovim uljem i na visokoj temperaturi pecite meso konstantno ga okrećući dok ne dobije tamnosmeđu boju od karamelizirane marinade.
5. Kada je meso gotovo, pospite po njemu sezam koji ste kratko prepržili na tavici i poslužite ga toplo uz basmati rižu, kimchi, povrće pečeno na roštilju ili u woku u preostaloj marinadi.