Korisni savjeti: Ne bacajte višak kolača

po Vasa kuharica

Koju god vrstu kolača spremate u zamrzivač, bilo bi dobro da budu dobro upakirani i odvojeni od ostatka hrane, posebno one intenzivnog mirisa. Ukoliko kolači stoje pokraj zamrznutog voća ili povrća ništa im neće biti, no torta s mirisom kobasice i nije baš neka fora, zar ne?

 Vrećica ili posuda

Kako bi vaši kolači duže ostali ukusni i svježi u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta za njihovu pravilnu pohranu i čuvanje! Suhi i sitni kolačići ne podnose vlagu jer od nje omekšaju i gube svoju prhkost i hrskavost. Iz tog razloga, suhe kolačiće nikada ne biste trebali čuvati zajedno s kremastim kolačima niti ih stavljati u frižider jer će upiti vlagu iz okoline.

Višak suhih kolačića možete pohraniti u zamrzivač i čuvati do šest mjeseci. Kolačiće jednostavno spremite u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu i pohranite u zamrzivač. Prije slijedeće konzumacije kolačiće izvadite iz vrećice i ostavite barem sat na sobnoj temperaturi da se odlede.

Kuglofe, muffine, čupavce i ostale biskvitne kolače, također, možete spremiti u zamrzivač i čuvati 2-3 mjeseca. Samo ih dobro umotajte u prijanjajuću ili aluminjsku foliju te spremite u vrećicu ili prigodnu kutiju s poklopcem.

Na isti način možete pripremiti i sačuvati biskvit za tortu što je posebno korisno ako planirate neku veću proslavu. Tako biskvit možete pripremiti i nekoliko sedmica ranije, ohladiti ga i prerezati na dijelove, omotati prijanjajućom folijom i spremiti u zamrzivač. Kada ga budete trebali, biskvit jednostavno odledite na sobnoj temperaturi i dalje koristite kao svježi.

Prvo zamrznite

Kremaste kolače najbolje je čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Osim što će ostati svježi, na taj način biti će zaštićeni od upijanja mirisa ostalih namirnica iz frižidera. Kolače s kremom preporučuje se čuvati u frižideru do 3 dana.

Ako u zamrzivač spremate kolač ili tortu koja je prelivena glazurom ili premazana šlagom, prvo ju zamrznite na podlozi za torte, a zatim ju premjestite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje te omotajte prijanjajućom ili aluminijskom folijom. Zamrznute kremaste torte i kolače potrošite unutar 30 dana.

Preporučujemo