Sastojci: 1/2 šoljice kisele pavlake, kašika svježe ceđenog limunovog soka, 2 kašike maslaca, kašika maslinovog ulja, narendana glavica kupusa, četiri prase, 3 čehna bijelog luka, pire od kilogram krompira, lovorov list, 1,5 l pilećeg bujona.
Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i limunov sok, poklopite i stavite u frižider. U većoj šerpi otopite maslac s uljem i dodajte kupus, malo soli i bibera. Dinstajte oko 10 minuta dok kupus ne omekša, ali pazite da ne potamni.
2. Odvojite šolju kupusa za kasnije. U šerpu s kupusom dodajte još jednu kašiku maslaca, prasu i bijeli luk i dinstajte tri minute. Dodajte krompir i lovorov list i sipajte bujon. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Izbacite lovorov list i ispasirajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Ako je previše gusta, dodajte još malo bujona, začinite solju i biberom i lagano umiješajte mješavinu kisele pavlake i limunovog soka.