Sastojci:
500 g piletine (s kostima ili bez),
1 luk,
2 mrkve,
2 peršuna,
1 manji komad celera,
peršunov i celerov list,
1 klip kukuruza,
1 dl vrhnja,
maslinovo ulje,
kriška hljeba,
so, biber.
Priprema:
- U šerpu stavite pileće meso, luk koji ste prethodno kratko popekli na sporetu ili u rerni, oguljenu mrkvu, peršun, celer te celerov i peršunov list. U šerpu ulijte oko litar i po do dva litra vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se meso i povrće ne skuha, oko sat vremena.
- Nožem sastružite zrna kukuruza s klipa. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodajte i kukuruz. Procijedite supu. Meso odstranite s kostiju i vratite u šerpu.
- Supu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte malo vrhnja i ostavite da kuha još koju minutu. Poslužite s prepečenim kockicama hljeba i pospite s malo maslinovog ulja.