Sastojci:

6 većih krompira,

1, 5 dcl vrhnja za kuhanje,

so i biber po želji,

stari hljeb,

maslinovo ulje,

začini po želji.

Priprema:

1. Krompire ogulite, narežite na kockice i stavite da se kuhaju 20-25 minuta. Nakon što se krompir skuhao, štapnim mikserom ga izmiksajte u loncu s vodom u kojoj se kuhao.

2. U smjesu dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Posolite, pobiberite I dodajte još začina po želji, pa prokuhajte još 3-4 minute.

3. Krutoni: Hljeb nasjeći na kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovo ulje i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati. Sve istresti u pleh obložen papirom za pečenje i u rerni na 250 stepeni peći oko osam minuta da budu  prosušeni.

4. Supu servirati i posuti krutonima.