Sastojci:
6 većih krompira,
1, 5 dcl vrhnja za kuhanje,
so i biber po želji,
stari hljeb,
maslinovo ulje,
začini po želji.
Priprema:
1. Krompire ogulite, narežite na kockice i stavite da se kuhaju 20-25 minuta. Nakon što se krompir skuhao, štapnim mikserom ga izmiksajte u loncu s vodom u kojoj se kuhao.
2. U smjesu dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Posolite, pobiberite I dodajte još začina po želji, pa prokuhajte još 3-4 minute.
3. Krutoni: Hljeb nasjeći na kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovo ulje i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati. Sve istresti u pleh obložen papirom za pečenje i u rerni na 250 stepeni peći oko osam minuta da budu prosušeni.
4. Supu servirati i posuti krutonima.