Sastojci:

 

6 većih krompira,

1,5 dl vrhnja za kuhanje,

so i biber po želji,

stari hljeb,

maslinovo ulje,

začini po želji.

 

Priprema:

 

  1. Krompire ogulite, narežite na kockice i stavite da se kuhaju 20-25 minuta. Nakon što se krompir skuhao, štapnim mikserom ga izmiksajte u loncu s vodom u kojoj se kuhao.

 

  1. U smjesu dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Posolite, pobiberite I dodajte još začina po želji, pa prokuhajte još 3-4 minute.

 

  1. Krutoni: Hljeb nasjeći na kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovo ulje i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati. Sve istresti u pleh obložen papirom za pečenje i u rerni na 250 stepeni peći oko osam minuta da budu  prosušeni.

 

  1. Supu servirati i posuti krutonima.