Poslužite složenac od krompira i prase kao prilog ili kao glavno jelo, uz sezonsku salatu. Količina je dovoljna za čak osam osoba, a ovo je jedno od omiljenih jela čuvenog Jamieja Olivera.

 

 

Sastojci:

 

1 kg krompira,

2 luka,

2 prase,

600 ml mlijeka,

400 ml vrhnja za kuhanje,

6 inćuna u ulju,

8 čehna bijelog luka,

15 g svježeg ruzmarina,

6 svježih listova lovora,

1 muškatni oraščić,

50 g parmezana.

 

Priprema:

 

  1. Ogulite krompire, očistite luk i prasu. Narežite ih na komade debljine pola centimetra. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izlijte mlijeko i vrhnje u tavu, dodajte narezane inćune, zgnječeni bijeli luk, ruzmarin i lovor. Pričekajte da zavri pa odmah ugasite vatru  i izvadite začine.

 

  1. Umiješajte većinu naribanog parmezana, isprobajte i posolite po potrebi. U zdjeli veličine 25×30 cm složite krompir, luk i prasu, prelijte kremastom smjesom i dodajte ostatak parmezana.

Pecite 30 minuta prekriveno folijom, a potom još 45 bez folije, dok ne poprimi zlatnu boju.