Sastojci:
800 g krompira,
150 g špinata,
150 g brašna,
50 g margarina,
1 jaje,
1 kašika soli,
100 g tvrdog sira,
ulje.
Za pohovanje:
brašno,
1 jaje,
4 kašike mlijeka,
prezle.
Priprema:
1. Krompir sa ljuskom dobro oprati i staviti da kuha. Kuhani krompir ocijediti od vode i malo prohladiti, oguliti ga, dobro ispasirati, pa sačekati da se prohladi.
2. Nakon toga dodati obaren sitno sjeckani špinat, jaje, margarin, posoliti i sve dobro sjediniti.
3. Postepeno dodati brašno i rukom umijesiti tijesto.
4. Kašiku tijesta staviti na pobrašnjenu površinu i blago ispritiskati u disk. Na sredinu staviti komadić sira, pa onda tijesto oblikovati u valjak.
5. U međuvremenu pripremiti sastojke za pohovanje. U tanjir sipati malo brašna, u drugi umutiti jaje s mlijekom, a u treći sipati prezle.
6. Oblikovane krokete od krompira najprije uvaljati u brašno, zatim provući kroz jaja i na kraju uvaljati u prezle. 8.Krokete spuštati u duboko zagrijano ulje i pržiti dok ne porumene sa svih strana.