Sastojci za tijesto:
400 g krompira
100 ml mlijeka
20 g putera
1 kašičica soli
1 kašičica mješavine začina
1 jaj.e
Za nadjev:
100 g feta sira
250 g „Ovako“ dimljeni pileći file
Za pohovanje:
100 g brašna
1 jaje
5 kašika prezle
200 ml ulja
Priprema:
- Skuhajte krompir pa ga ispasirajte kao za pire. U topao pire dodati puter i začine, pa kratko mikserom umutiti. Dodati jaje i dio mlijeka, pa nastaviti miksati. Pazite da smjesu previše ne razrjedite, jer onda je nećete moći oblikovati. Ostavite je da se prohladi pa pripremite nadjev.
- Feta sir i dimljeni file izrežite na kockice. Većom kašikom zagrabite smjesu za krokete, pa u dlanu oblikujte pljeskavicu. U sredinu stavite malo fete, pa malo filea, pa pljeskavicu pažljivo umotajte u kroket. Krokete odmah uvaljajte u brašno.
- Kada završite sa oblikovanjem kroketa, u dubljoj tavi zagrijte veću količinu ulja.
Pobrašnjene krokete uvaljajte u razmućena jaja, a potom i u prezlu pa ih pažljivo spuštajte u zagrijano ulje i pržite dok ne porumene sa svih strana.
- Krokete poslužite uz zelenu salatu.