Krompir s muškatnim oraščićem

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g krompira,

2 kašike ulja,

150 g sira gaude,

200 g suhog mesa,

so.

Bešamel sos:

1 kockica putera,

2 kašike brašna,

mlijeka po potrebi,

so,

biber,

mljeveni muškatni oraščić.

Priprema:

1. Krompir ogulite i isijecite na tanje kolutove, ali ne do kraja. Stavite ga u nauljenu posudu, premažite uljem i posolite. Pecite u rerni oko sat na 175 stepeni . Kada je krompir već skoro pečen, izvadite ga iz rerne i u svaki prorez stavite suho meso i sir.

2. Propržite brašno na puteru, zalijete ga toplim mlijekom sve vrijeme miješajući i dodajte so, bibero i muškatni oraščić. Miješajte sve dok se ne zgusne. Krompir prelijte bešamelom, pospite narendanim sirom i pecite još 20 minuta.

Preporučujemo