Kuhajte s Jamiejem Oliverom: Savršena krompir-salata sa suhim mesom

po Vasa kuharica

Jamie Oliver na svom YouTube kanalu redovno daje savjete za pripremu različitih jela. Tako je podijelio i svoj recept za savršenu krompir-salatu koju, iznenađujuće, priprema od mladog krompira. Međutim, kako navodi, bilo koji krompir je dobar za ovu salatu.

Kod nas je uobičajeno da se salata priprema od tvrđeg žutog krumpira koji je otporan na mrvljenje nakon termičke obrade, a i kojeg je moguće nabaviti tokom cijele godine.

Jamie Oliver kilogram kuhanog krumpira reže na komade veličine zalogaja te toplog začinjava solju, biberom, s malo limunove korice te sa sokom jednog limuna kako bi se okusi bolje upili u plodove. Svemu pridoda i pet do šest kašika kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Salatu potom začinjava sa sitno nasjeckanim začinskim biljem: svježim peršunom, vlascem i nešto mente. Da bi salati podario kremastu teksturu dodaje i nekoliko kašika kvalitetnog jogurta te kašiku engleskog senfa.

Okus potom produbljuje suhim mesom. Tri kriške suhog mesa nasjecka na sitne komade te preprži na tavi dok ne postanu hrskavi. Suho meso izvadi iz tave da se ohladi prije sljubljivanja sa salatom, a na dobivenoj masnoći preprži mrvice od hljeba koje dodaje ovom jelu.

Preporučujemo