Kurban-bajram je blagdan prinošenja žrtve, najveći islamski praznik. Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Na ručak se pozivaju pozvani svi – bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.
Svi članovi porodice se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak. Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji. Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela.
Sastojci: 1 kg ovčetine, ulje, glavica luka, 1/4 kg paradajza, so, 1 mrkva, 1/4 kg krompira, slana voda.
Priprema:
- Meso narežemo na kockice. Na ulju zlatnožuto popržimo nasjeckani luk, dodamo meso i paradajz, posolimo i pokriveno dinstamo.
- U slanoj vodi skuhamo na kocke narezane mrkvu i krompir te sve dodamo omekšalom mesu.
- Provrijemo i poslužimo.