Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Lazanje s ricottom za ručak

po Vasa kuharica 19/04/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci: maslinovo ulje, 1 luk, 3 čehna bijelog luka, pola kašičice crvene paprike, 500 g rajčice, 1 kašičica origana, 1 kašičica šećera, so, biber, 2 patlidžana, 3 tikvice, 400 g ricotte, 1 jaje,  200 g gouda sira mozzarella, 500 g tijesta za lazanje, list bosiljka.

Priprema:

1. Za umak zagrijte kašiku ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva čehna bijelog luka i mljevenu papriku te pirjajte još minutu.
2. Ubacite narezane rajčice, origano, šećer, kašičicu soli i 1/2 kašičicu bibera. Kuhajte otkriveno 20 minuta.
3. Zagrijte rernu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 minuta, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
4. Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjir, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
5. Umutite ricottu, jaje, bijeli luk, 1/2 šoljice tvrdog sira i 1/2 kašičice crnog bibera u posebnoj zdjeli. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
6. Kašikom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite ricottu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko ricotte, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mozzarellom.
7. Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s crvenom paprikom.
8. Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte ricottu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mozzarelle. Pecite 45-55 minuta.

 

LukMaslinovo uljeRikota

Preporučujemo

Ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće

16/05/2022

Predlažemo: Jogurt tjesto – možete stajati u frižideru...

16/05/2022

Carbonara s jajima

15/05/2022

Janjetina s lukom

15/05/2022

Piletina s buranijom za ručak

15/05/2022

Tjestenina s prokulicama

14/05/2022

Rolice od krompira i kukuruza

14/05/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

14/05/2022

Gurmanski ćevap

13/05/2022

Brusketi s pestom

13/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt Karfiol kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh