Lazanje u rolnicama

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g brokule,

1 kocka instant supe,

500 g šampinjona,

1 glavica luka,

50 g putera ili margarina,

so,

biber,

150 g gauda

sira,

3 kašike brašna,

2,5 dl mlijeka,

malo narendanog muškatnog oraščića,

16 listova tijesta za lazanje,

1 kašika ulja,

16 kriški suhog mesa,

ulje.

Priprema:

1. Očistite brokulu, operite ih i podijelite na manje dijelove. Prokuhajte 1/2 litra vode, dodajte kocku supe i u tome kuhajte cvjetiće brokula 4-5 minuta. Ocijedite ih i sačuvajte supu.

2. Očistite šampinjone i narežite ih na kriške. Luk ogulite i nasjeckajte. Zagrijte 10 grama masnoće, pa propržite luk tako da postane staklast, a potom dodajte šampinjone. Začinite solju i biberom. Izvadite sastojke iz posude i ostavite ih sa strane.

3. Narendajte sir. Zagrijte ulje, dolijte supu od brokula i mlijeko. Dodajte pola količine sira. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Dodajte šampinjone i brokule. Ostavite da se ohladi.

4. U veću posudu stavite vodu da proključa. Dodajte malo ulja, pa listove lazanja (jedan po jedan) prokuhajte 3-4 minute i ostavite ih da se na čistoj krpi ohlade. Na svaki list testa stavite suho meso, potom mješavinu povrća, pa urolajte.

5. Slažite rolnice u namašćenu vatrostalnu posudu. Ostatak ragua (mješavine povrća) prelijte preko lazanja, posipajte ostatkom sira i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45-50 minuta.

Preporučujemo