Sastojci: Šoljica leće, lovorov list, so i biber, 4 kašike maslinovog ulja, glavica crnog luka, glavica crvenog luka, mrkva, celer (korijen i list), 2 krompira srednje veličine, kašika pasiranog paradajza, 125 ml vode, 2 konzerve tunjevine (komadići u biljnom ulju), 2 kašike sjeckanog peršuna.
Priprema:
1. Isperite leću pod mlazom hladne vode i stavite je u lonac s vodom u koju ste dodali so i lovorov list. Kuhajte oko 20 minuta, ali pazite je ga ne skuhate do kraja. Ocijedite i izbacite lovorov list.
2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte isjeckani luk, mrkvu i celer. Pržite dok povrće ne omekša pa dodajte krompir isječen na kockice i polukuhanu leću. Razrijedite pasirani paradajz u 120 ml vode i sipajte u tavu. Poklopite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte vodu.
3. Sklonite s vatre, dodajte so i biber. Ubacite ocijeđenu tunjevinu, promešajte i pospite sjeckanim peršunom.