Sastojci:
2,5 kg mlade janjetine,
3 dkg soli (ili po želji).
Marinada:
Kašičica meda,
kašičica začina,
kašičica mljevenog bibera,
kašičica bosiljka,
kašičica ruzmarina,
2 čehna protisnutog bijelog luka,
3 kašike ulja,
kašika senfa.
Ostalo:
4 velika lista kelja,
4 krompira,
2 mrkve,
1 luk,
bijeli i crni biber u zrnu,
lovorov list, ulje.
Priprema:
- Posolimo ravnomjerno meso, pa premažemo marinadom. Posudu za pečenje blago nauljimo pa poredamo listove kelja i stavimo meso oko kojeg poslažemo krupno narezan krompir, mrkvu narezanu na trakice, crveni luk na kolutove. Posipamo s malo bijelog i crnog bibera u zrnu, i malo lovora. Pouljimo s otprilike 1 dl ulja posvuda ravnomjerno pa prekrijemo folijom.
- Stavimo u hladnu rernu koju uključimo na 180C stepeni pa pečemo sat i po. Na taj način se meso peče duže na laganoj temperaturi, pa na kraju bude sočnije. Nakon sat maknemo foliju, polijemo ravnomjerno sa 2 dl vode, okrenemo meso pa nastavimo peći još 45 minuta na 220. Opet okrenemo meso na prvobitnu stranu i pečemo još oko sat, tj. do željene boje uz česta podlijevanja vlastitim sokom od pečenja.
- Kad je meso pečeno izvadimo i ostavimo vani barem 20 minuta da se opusti pa tek onda režemo. Na taj način će biti sočnije i mekanije, a za to vrijeme promiješamo krompire s ostalim sastojcima u posudi i ostavimo u ugašenoj i zatvorenoj rerni.