Masne mrlje u kuhinji

po Vasa kuharica

Masne mrlje katkad nisu odmah vidljive na kuhinjskim elementima, ali ako se redovno ne uklanjaju, s vremenom ih je teško ukloniti, u nekim slučajevima mogu uništiti drvo i lak. Upravo zbog osjetljivosti drveta, nije moguće upotrebljavati sredstva koja invazivno uklanjanju masnoće, jer vrlo lako mogu ukloniti i boju. Također, nije preporučljivo upotrebljavati oštre spužvice za ribanje, jer jednako mogu oštetiti površine.

1. Blaga otopina – Dvije kašike deterdženta za suđe pomiješajte sa 4 decilitra tople vode. Uzmite čistu krpu i njome prebrišite kuhinju. Isperite površine drugom čistom krpom i toplom vodom te prebrišite suhom krpom dok površina ne bude suha.

2. Jača otopina – Ako sama otopina s deterdžentom nije dovoljno jaka, u nju stavite dva decilitra sirćeta. Postupak ponovite.

3. Ribanje – Ako trebate izribati određena mjesta, pokušajte tako da na čistu mokru krpu stavite malo sode bikarbone i njome uklonite masnoće. Nakon toga, područje prebrišite čistom mokrom krpom i vodom.

4. Boraks – Jedno starinsko i vrlo efektivno sredstvo za čišćenje je boraks, koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i trgovinama s bojama i lakovima, a vrlo je jeftin. Njega stavite u otopinu deterdženta za suđe, sirćeta i vode, i to pola šolje. Ponovite brisanje krpom, isperite drugom čistom krpom i vodom.

5. Sjajni finiš – Ako želite da se kuhinjski elementi posebno sjaje, prebrišite ih manjom količinom ulja od narandže ili limuna ili, pak, voskom za drvene površine.

Preporučujemo