Sastojci: 900 g mljevene govedine, 1 glavica luka, pola šolje hljebnih mrvica, četvrtina šolje parmezana, pola šolje peršuna, 1 kašika sitno nasjeckanog peršuna, 2 jaja, so, biber.
Za glazuru: Pola šolje kečapa, 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašika senfa.
Priprema:
1. Uključite rernu na 175 stepeni, a vatrostalnu posudu namastite s malo ulja i ostavite sa strane.
2. Sve sastojke za štrucu sipajte u veću posudu i dobro ih umiješajte i sjedinite rukama da dobijete homogenu smjesu. U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za glazuru, da se sjedine.
3. Začinjeno meso sipajte u vatrostalnu posudu i rukama oblikujte štrucu pa je premažite sa 1/3 pripremljene glazure. Pecite štrucu u zagrijanoj rerni 45 minuta, zatim premažite 1/3 glazure i vratite u rernu na 15 minuta. Nakon što je štruca pečena, premažite je sa ostatkom umaka i poslužite toplo sa omiljenim prilozima.