Sastojci:

150-200 g teleće jetre,

450-500 g mljevenog mesa,

50-70 g suhog mesa,

manja glavica luka,

2-3 čehna bijelog luka,

so,

biber,

5-6 sjemenki kardamoma,

70 ml konjaka,

150-200 ml vrhnja za šlag.

Priprema:

1. Jetru dobro ohladite. To će vam olakšati rezanje, jer je jetru potrebno što je moguće više usitniti oštrim nožem, a ne pretvoriti u kašu i zatim pomiješati sa mljevenim mesom. Dodajte i sitno narezano suho meso, sitno nasjeckan luk i protisnut bijeli luk.

2. Mahune kardamoma otvorite i u mužaru usitnite sjemenke pa dodajte i njih zajedno sa solju i biberom prema želji. Sve još kratko izmiješajte pa vratite kratko u frižider da se dodatno ohladi.
Rernu ugrijte na 180-200 stepeni.

3. Vlažnim rukama formirajte kuglice veličine ovećeg oraha, složite u pleh za pečenje pa pecite 25-30 minuta.

4. Servirajte na postelji od zelene salate, a prema želji dodajte kockice preprženog hljeba.

Ž2 = Savjet više

Želite li uz okruglice servirati i umak, nakon što ste ih izvadili iz rerne, prebacite ih u ugrijanu tavu, prelijte konjakom pa flambirajte. Nakon što alkohol izgori, ulijte vrhnje, još kratko vrijeme kuhajte da se umak zgusne, a prema potrebi dotjerajte okus.