Sastojci:
150-200 g teleće jetre,
450-500 g mljevenog mesa,
50-70 g suhog mesa,
manja glavica luka,
2-3 čehna bijelog luka,
so,
biber,
5-6 sjemenki kardamoma,
70 ml konjaka,
150-200 ml vrhnja za šlag.
Priprema:
1. Jetru dobro ohladite. To će vam olakšati rezanje, jer je jetru potrebno što je moguće više usitniti oštrim nožem, a ne pretvoriti u kašu i zatim pomiješati sa mljevenim mesom. Dodajte i sitno narezano suho meso, sitno nasjeckan luk i protisnut bijeli luk.
2. Mahune kardamoma otvorite i u mužaru usitnite sjemenke pa dodajte i njih zajedno sa solju i biberom prema želji. Sve još kratko izmiješajte pa vratite kratko u frižider da se dodatno ohladi.
Rernu ugrijte na 180-200 stepeni.
3. Vlažnim rukama formirajte kuglice veličine ovećeg oraha, složite u pleh za pečenje pa pecite 25-30 minuta.
4. Servirajte na postelji od zelene salate, a prema želji dodajte kockice preprženog hljeba.
Ž2 = Savjet više
Želite li uz okruglice servirati i umak, nakon što ste ih izvadili iz rerne, prebacite ih u ugrijanu tavu, prelijte konjakom pa flambirajte. Nakon što alkohol izgori, ulijte vrhnje, još kratko vrijeme kuhajte da se umak zgusne, a prema potrebi dotjerajte okus.