Sastojci:
4 velike paprike,
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
2 čehna bijelog luka,
četvrtina čajne kašike suhog origana,
so i svježe mljeveni biber,
grančice svježe majčine dušice,
listići bosiljka.
Priprema:
1. Paprike prepolovite i izvadite im sjemenke, a bijeli luk tanko nasjeckajte. Zagrijte rernu na 230 stepeni, a na lim za pečenje posložite paprike da im vanjska strana bude dolje.
2. Poprskajte ih maslinovim uljem i pospite nasjeckanim bijelim lukom.
Posolite, pobiberite i pospite origanom.
3. Pecite ih oko 35 minuta, dok ne omekšaju i dok im se koža ne napuhne na mjestima i ne potamni.
4. Kad su gotove prekrijte ih folijom i ostavite da se ohlade jer ćete tako lakše odstraniti kožicu.
5. Očišćene paprike zalijte s još malo maslinova ulja i dodajte nekoliko listića svježe majčine dušice i bosiljka.