Mostarski kadaif

po Vasa kuharica

Sastojci: 500 g gotovog tijesta za kadaif, 200-300 g prženih oraha ili mljevenih badema, 250 g svježeg maslaca, 50-100 g grožđica (po želji). Za agdu: 1 l vode 700 g šećera, 1 vanilin šećer, sok od 1 limuna, sok od 1 narandže, 1-2 kašike meda (po želji)

  1. Veliki dublji pleh premazati maslacem. Staviti sloj kadaifa, posuti ga orasima (bademima) i grožđicama. Postupak ponavljati dok vam ne nestane kadaifa. Povesti računa da završimo sa redom kadaifa.
  2. Poslagani kadaif poprskati vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata, dok lijepo ne porumeni.
  3. Dok se kadaif peče pripremiti agdu, tako što ćete sastaviti sve sastojke i pustiti ih da ključaju oko 5 minuta. Nakon 15-20 minuta izvaditi kadaif i preliti ga vrućom agdom te vratiti u rernu još 15 minuta.

Preporučujemo