Musaka od buranije je idealan ručak kojim ćete sigurno iznenaditi, ali i oduševiti svoje najmilije.
Sastojci: 500 g buranije, 400 g mljevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 2 mrkve, ulje, biber, so, 1/2 kašičice crvena mljevena paprika, 4-5 čehna bijelog luka. Preliv: 200 g kisele pavlake, 2 jaja, 100 ml mlijeka, 100 g rendanog kačkavaljaka.
Priprema:
1. Isjeckati glavicu crnog luka i bijeli luk, a mrkvu izrendati pa propržiti na ulju. Dodati mljeveno meso i pržiti ga malo sa lukom.
2. Ubaciti očišćenu buraniju pa je dinstati da omekne, dodati crvanu mljevenu papriku i izmješati. Sipati u podmazan đuveč .
3. Izmutiti jaja sa pavlakom dodati mlijeko i kačkavalj i sve izjednačiti. Sipati preko boranije pa protresti.
4. Peći u rerni na 210 stepeni C oko 50 minuta da ispari tečnost.