Sastojci:

 

1 kg mladih tikvica,

3-4 struka mladog luka,

1 mrkva,

150 gr kuhanog integralne riže,

2 jaja,

200 ml pavlake,

2-3 kašike peršuna,

2 čehna bijelog luka,

100 g rendanog sira,

suhi začin.

 

Priprema:

 

  1. Tikvice oprati, oguliti i nasjeći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Rižu skuhati i ocijediti.

 

  1. Vatrostalnu posudu podmazati s malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća nasjeckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama.

 

  1. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i preliti musaku, staviti malo suhog začina odozgo i vratiti u rernu još pet minuta da se zapeče.