Sastojci:
1 kg mladih tikvica,
3 – 4 struka mladog luka,
1 mrkva,
150 gr kuhanog integralne riže,
2 jaja,
200 ml pavlake,
2 – 3 kašike peršuna,
2 čehna bijelog luka,
100 g rendanog sira,
suhi začin.
Priprema:
1. Tikvice oprati, oguliti i nasjeći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Rižu skuhati i ocijediti.
2. Vatrostalnu posudu podmazati s malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća nasjeckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama.
3. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i preliti musaku, staviti malo suhog začina odozgo i vratiti u rernu još pet minuta da se zapeče.