Musaka u bešamel sosu

po Vasa kuharica

Sastojci: 

1 kg krompira,
5 mrkvi,
tikvica,
brokula.

 

Za bešamel sos: 

 

1,5 l mlijeka,
gustin,
puter,
začin, so, bijeli biber,
parmezan,
muškatni oraščić,
1 čehno bijelog luka,
2 paradajza.

 

Priprema:

 

  1. Na vrućem puteru propržite gustin, pa ga sipajte u zagrijano posoljeno mlijeko, u koje ste dodali bijeli biber i muškatni oraščić. Miješajte sve dok ne ispadne fini kremasti bešamel sos.

 

  1. Očišćeno povrće prokuhajte u slanoj vodi. Nakon kuhanja ostavite da se ohladi, a zatim poredajte u vatrostalnu posudu. Prvo redajte krompir, zatim mrkvu, brokulu, tikvicu i na kraju krompir. Ako želite malo jači ukus pospite ga proprženim bijelim lukom.

 

  1. Na kraju ravnomjerno prelijte preko povrća bešamel sos pa na njega narendajte po želji parmezan. Musaku pecite na 200 stepeni oko pola sata. Gotova je kada se po vrhu zapeče bešamel sos.

Preporučujemo