Sastojci: 50 dkg mljevenog mesa, 1 jaje, 3 kašike krušnih mrvica namočenih u mlijeku (ili stara kifla u mlijeku), 1 crveni luk, malo soli, mljevene parike, bibera, 1 crvena paprika, 30 dkg gaude.
Priprema:
1. Najprije namočite krušne mrvice ili stari hljeb u mlijeko. Dodajte mljeveno meso, 1 jaje, nasjeckani luk i sve začine. Dobro izmiješajte smjesu, ali ne previše, jer miješanjem smjesa postaje tvrđa. Trebate postići da se svi sastojci homogeniziraju.
2. U veću nauljenu tepsiju stavite dobivenu smjesu, oblikujte štrucu po dužini i napravite udubljenje. Papriku narežite uzdužno kao i gaudu. Trake sira i paprike stavite u udubljenje štruce i zatvorite štrucu tako da sir i paprika ostanu u sredini.
3. Sa strane štruce možete peći krompir, šampinjone, papriku, luk i slično.