Sastojci:

4 bataka od po 150 g,

150 g sjeckanog pečenog kikirikija,

100 g kokosa,

ljuta začinska paprika,

so,

biber,

3 jaja,

veza mladog luka,

po 2 crvene, zelene i žute paprike,

2 kašike šećera,

250 ml soka od narandže,

sok od limuna,

50 g sjemenki susama.

 

Priprema:

 

  1. Rernu zagrijati na 200 stepeni. Batake oprati i osušiti. Pomiješati sjeckani kikiriki i kokosovo brašno pa začiniti ljutom paprikom, solju i biberom. Jaja umutiti.

 

  1. Batake umočiti u jaja, a zatim ih uvaljati u pripremljenu mješavinu od kokosa i kikirikija. Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 40 minuta.

 

  1. Mladi luk i papriku oprati, očistiti i izrezati. U tavi karamelizirati šećer pa naliti sokom od narandže i limuna. Dodati pripremljene luk i papriku i sve dinstati nekoliko minuta. Začiniti solju i biberom. Posuti prepečenim susamom.

 

  1. Batake složiti na tanjire sa povrćem.