Sastojci:
4 bataka od po 150 g,
150 g sjeckanog pečenog kikirikija,
100 g kokosa,
ljuta začinska paprika,
so,
biber,
3 jaja,
veza mladog luka,
po 2 crvene, zelene i žute paprike,
2 kašike šećera,
250 ml soka od narandže,
sok od limuna,
50 g sjemenki susama.
Priprema:
- Rernu zagrijati na 200 stepeni. Batake oprati i osušiti. Pomiješati sjeckani kikiriki i kokosovo brašno pa začiniti ljutom paprikom, solju i biberom. Jaja umutiti.
- Batake umočiti u jaja, a zatim ih uvaljati u pripremljenu mješavinu od kokosa i kikirikija. Poredati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 40 minuta.
- Mladi luk i papriku oprati, očistiti i izrezati. U tavi karamelizirati šećer pa naliti sokom od narandže i limuna. Dodati pripremljene luk i papriku i sve dinstati nekoliko minuta. Začiniti solju i biberom. Posuti prepečenim susamom.
- Batake složiti na tanjire sa povrćem.