Napravite indijsko sočno pile

po Vasa kuharica

Sastojci:

1,5 kg „Ovako“ svježe pile

marinada:

2 češnja bijelog luka

1 kašika svježeg chilija

komadić đumbira

1 kašičica kumina

1 kašičica korijandera

1 kašičica garam masale

1 kašičica kurkume

2 kašičice soli

2 kašike jogurta

1 kašika paradajz pirea

1 limun

umak:

10 ml vinskog sirćeta

10 ml Worcestershire sosa

1 štapić cimeta

1 veći luk

10 karanfilića (klinčića)

3 kašike brašna

prilog:

1 kg krompira

so

biber

1 limun

3 kašike maslinovog ulja

3 češnja bijelog luka

1 kašičica kumina

1 kašičica garam masale

1 kašičica kurkume

1 isitnjena čili papričica

5-6 komada cherry paradajza

svježi peršun

30 g putera

Priprema:

  1. Najprije pripremite marinadu. U većoj zdjeli (u koju može stati i pile) pomiješajte izgnječen bijeli luk, nasjeckanu chili papričicu i izrendan svjež đumbir. Zatim, dodajte jogurt, paradajz pire, te začine: korijander, kumin, kurkumu i garam masalu, narendanu koricu i sok od jednog limuna i so. Sve dobro izmiješajte, pa u to ubacite pile i rukama što bolje utrljajte marinadu po kožici. Ovo je najbolje uraditi dan prije pečenja pileta, ili ostaviti najmanje sat vremena pile u marinadi.

2. Marinirano pile prebacite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, a ostatak marinade iskoristite za pripremu umaka. Dakle, u marinadu dodajte sirće, Worcestershire sos, brašno, karanfilić, štapić cimeta, luk isječen na veće kriške, te oko 400 ml vode. Ovaj umak ulijte oko pileta u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pile pecite oko sat vremena i povremeno ga polijevajte umakom u kojem se peče.

3. Za to vrijeme skuhajte krompir do pola. Potom, u većoj tavi rastopite puter u maslinovom ulju, pa dodajte blago zgnječene češnjeve bijelog luka i začine. Kada začini puste svoju aromu, ubacite ocijeđen krompir i cherry paradajz koji ste prethodno isjekli na pola. Pokušajte da svaki krompir bude fino umotan u začine. Nakon toga, sve prebacite u drugu tepsiju pa pecite oko 40 minuta u rerni na 200 stepeni.

4. Pečeno pile izvadite iz tepsije i poslužite na ovalnom tanjuru. Umak koji ostane u tepsiji, procijedite, pomiješajte sa malo jogurta ili vrhnjem za kuhanjem, pa sa tim prelijte ispečeni krompir. Krompir potom poslažite oko pileta i pospite svježim peršunom.

Preporučujemo